Rantasipi Pohjanhovi 80 vuotta

Legendaarinen Hotelli Rantasipi Pohjanhovi juhli 80-vuotista taivaltaan

Hotellin historiaa

 

Hotelli Pohjanhovi vuonna 1936

Pohjanhovin kiehtova polku

Loistokas alku

Pikkolo Veikko Tossavainen vuonna 1936
Piccolo Veikko Tossavainen

Vuonna 1935 Rovaniemellä todettiin tarve hotellille, joka palvelisi koko pohjoisen Euroopan matkailua. Arkkitehtipariskunta Pauli ja Märta Blomstedt saivat tehtäväkseen Lapin uljaan hotellin suunnittelemisen. He suunnittelivat modernin rakennuksen, joka kestäisi Lapin muuttuvat sääolosuhteet. Hotellin yhteyteen tulisi kansanravintola ja Alkon myymälä. Rakennus sujui kesähelteistä huolimatta hyvin ja hotelli valmistui ajallaan. Märta Blomstedtin myötävaikutuksella Pohjanhoviin saatiin edistyksellinen sähköllä toimiva keittiö. Hotellissa oleva hissi oli Lapin ainoa ja sitä tultiin ihmettelemään kauempaakin.

Hotelli vihittiin käyttöön lauantaina 12.9.1936. Juhlimassa oli lähes 500 henkilöä, joissa oli mukana myös ministereitä ja eri alojen viranomaisia. Kaikki ihastelivat hienoa hotellia, joka toi tuulahduksen kansainvälistä tunnelmaa Rovaniemelle. Hotellin mahtavia lasiseiniä, avotakkaa, hienoja näköaloja Kemijoelle ja Ounasvaaralle sekä modernia keittiötä kehuttiin vuolaasti. Hieno lisä hotellin palveluissa oli piccolopalvelut. Hotellin aukeamisen aikaan 30-luvulla yhtenä piccolona toimi Veikko Tossavainen. Reippaan Tossavaisen kuvaa onkin käytetty piccolokulttuurin edustuskuvana vuosikymmeniä.

Uusi Hotelli Pohjanhovi vuonna 1947
Uusi Hotelli Pohjanhovi vuonna 1947

Toinen maailmansota syttyi vuonna 1939. Hotellissa pidettiin sodan aikana monia neuvotteluita. Esimerkiksi marsalkka Mannerheim vieraili seurueineen hotellissa maaliskuussa 1942. Samassa pöydässä istuivat mm. kenraalieversti Dietl ja Hitlerin henkilökohtaisen esikunnan päällikkö, kenraalieversti Jodl. Sodanajan nimekkäistä vieraista voidaan mainita myös presidentti Ryti, Gestapo-päällikkö Himmler ja Lapin oma eversti Oiva Willamo. Hotellin toimi myös salaisen tiedustelupalvelun keskuksena näinä vuosina. Kaiken kaikkiaan sotavuodet olivat hotellille vilkasta aikaa, koska se oli yksi harvoja paikkoja Lapissa, jonne isokin joukko mahtui kokoontumaan.

Uusi Pohjanhovi

Lokakuussa 1944 hotellin siihenastinen nousukausi katkesi. Saksalaisjoukot pommittivat ”Rovaniemen helmen” maan tasalle vetäytyessään Norjaan. Loistokkaasta rakennuksesta jäi jäljelle vain osa I-kerrosta, siipirakennus ja sen kellari ja niissä aloitettiinkin heti kunnostustyöt. Vuoden 1945 alussa avattiin kellariin kunnostettu ravintola, joka nimettiin Hovinpohjaksi. Ravintola toimikin sillä nimellä kaksi vuosikymmentä. Arkkitehti Aulis E. Hämäläinen suunnitteli uuden hotellirakennuksen. Perinteisten hotellitoimintojen lisäksi rakennukseen tehtiin viiden auto auton talli, pesula, sikala ja leipomo. Henkilökuntaa hotellissa oli noin 100.

Myös 1950-luvulla hotellissa nähtiin monia tunnettuja vieraita. Rouva presidentti, Eleanor Roosevelt ihastui Rovaniemellä pororuokiin ja kulleroihin. Pohjanhovin keittiö sai tunnustusta myös Miss Universum Armi Kuuselalta ja hänen puolisoltaan Gil Hilarionilta. He herkuttelivat käyntinsä aikana suussa sulavalla riekolla, ja saivatkin kotiinviemisiksi reseptin mukaan. 1955 Pohjanhovin ravintolaa uusittiin, ja keittiön herkulliset poroannokset saivat huomiota myös lehdistössä. Kaikkiaan Pohjanhovilla oli laadukas maine ja hotellia pidettiin korkeatasoisena ja monipuolisena majoitus- ja ruokailupaikkana. 

Presidentti Urho Kekkonen ja hotellinjohtaja Paul Nurmi
Presidentti Urho Kekkonen ja hotellinjohtaja Paul Nurmi

Presidentti Urho Kekkonen vieraili presidenttivuosiensa aikana Pohjanhovissa useasti. Hänestä hotellin henkilökunta oli ammattitaitoista, ja jos presidentin järjestämä tilaisuus pidettiin muualla Lapissa, hän halusi ainakin Pohjanhovin henkilökunnan palvelemaan seuruetta. Presidentti Kekkonen toi syyskuussa 1961 myös Neuvostoliiton presidentin, Leonid Brezhnevin Pohjanhoviin.

1950- ja 60-lukujen vaihde oli Pohjanhoville hieman vaikeampi. Vaikka nimekkäitä vieraita riitti, asiakkaita oli vähemmän kuin ennen ja myynti laski. Hotellirakennuskin kaipasi remonttia. Rovaniemelle rakennettiin myös kilpaileva Hotelli Polar aivan Pohjanhovin naapuriin. Upouusi Polar olikin parikymppiseen Pohjanhoviin verrattuna hulppea ja hieno hotelli marmoripylväineen ja lasikattoineen. 

Suurten uudistusten vuosikymmen

Hotelli Pohjanhovin huone 1960-luvulla
Hotelli Pohjanhovin huone 1960-luvulla

Vuoden 1966 lopulla silloinen hotellinjohtaja Olavi Virtamo teki suunnitelman Pohjanhovin parantamiseksi, jonka mukaisesti hotellin laajennukset alkoivat vuonna 1970. Sikala maatiloineen myytiin, ja pesulan ja leipomon toiminnot lakkautettiin. Hotellitoiminnassa keskityttiin varsinaiseen liiketoimintaan esimerkiksi kouluttamalla henkilökuntaa, laajentamalla viihdepalveluita ja uusimalla ruokalistoja. Varsinaisia uudistuksia olivat neljännen kerroksen Diplomat-huoneisto erittäin vaativien asiakkaiden tarpeisiin, korkeatasoinen silinterikabinetti ja uusittu ravintola Pohjantähti. Vuoden 1972 laajennuksissa hotelli sai 86 uutta huonetta, kokous- ja ravintolatilaa noin 200 hengelle sekä uusitun kylpyläosaston. Ravintolasali ja kellaritilat saneerattiin vielä muutamaa vuotta myöhemmin.

 

Hotellin ruokasali 1960-luvulla
Hotellin ruokasali 1960-luvulla

1970-luvun lopulla muutoksia tapahtui myös hotellin omistajuudessa. Matkaravinto Oy, joka omisti Pohjahovin, fuusioitiin joulukuussa 1978 Rantaloma Oy:öön. Vuoden 1979 alussa yhtiön nimi muuttui Rantasipi Oy:ksi. Rantasipi-linnun ilmestyminen Pohjanhovin seinälle aiheutti kummastusta rovaniemeläisissä, jotka olivat tottuneet hotellin tunnusomaisiin poronsarviin. Kolmannen uudistusvaiheen tilat otettiin käyttöön alkuvuodesta 1981. Näihin tiloihin kuului squash-kenttiä, kahvio, parturi-kampaamo ja jopa 96 autopaikkaa. Hotelli Rantasipi Pohjanhovissa oli tuolloin kaikkiaan 214 huonetta, joissa oli yhteensä 417 vuodepaikkaa.

Pohjanhovin 50-vuotisjuhlat lähestyivät. Sitä valmisteltiin avaamalla uusi gourmet-ravintola, joka sai nimekseen Valkoinen Peura. Ravintolan sisustuksessa haettiin samaa henkeä kuin kilpailevassa Polarissa oli: marmoria, jalopuisia pintoja ja messinkiä. Lokakuussa 1985 presidentti Mauno Koiviston vieraana Pohjanhovissa kyläilivät Tanskan kuningatar Margareth ja prinssi Henrik. Seurue nautti ravintola Valkoisessa Peurassa juhlaillallisen, jonka aikana presidentti totesi, että ”homma pelaa kuin kotona linnassa”. Virallisissa vuosijuhlissa maljaa oli nostamassa lähes tuhatpäinen joukko kaikenlaisia vieraita aina ministereistä entiseen piccoloon, Veikko Tossavaiseen.

Ravintolatarjonta kehittyy

1980-luvun puolivälissä Pohjanhovista todettiin puuttuvan jotain. Hotelli oli lähiaikoina kunnostautunut juhlapaikkana isännöiden niin olut- ja sambafestivaaleja kuin tunturirallia ja Ounasvaaran talvikisojakin. 1987 hotellin pohjoispäätyyn avattiinkin yöravintola, joka palveli yökyöpeleitä aina aamukolmeen asti. Myös uusi pub, Pohjan Parooni avattiin 1980-luvun lopulla. Pubiin asennettiin sekä saksalaiset että englantilaiset oluthanat, ja pubissa oli uusinta uutta oleva CD-soitinautomaatti.

Ravintola Pohjahovin menuja eri vuosikymmenlitä
Ravintola Pohjahovin menuja eri vuosikymmeniitä

Hotellin asiakasvirrat ehtyivät 1980- ja 90-lukujen vaihteessa. Myös johtaja vaihtui melko tiheään ja työntekijöitä vähennettiin. Hotellin ahdinkoa helpottamaan tuli Restel Oy. Vuosien mittaiset neuvottelut hotellin omistajuuden vaihtumisesta saivat sinetin vuonna 1995. Hotellin nimi säilyi omistajanvaihdoksissa ennallaan, Hotelli Rantasipi Pohjanhovina. Restelin toimitusjohtajalla Ralf Sandströmillä oli visio Pohjanhovista ”Lapin ykköshotellina”. Tämän vision toteuttamiseksi Restel Oy ja kiinteistön omistava Rasi Hotellikiinteistöt Oy investoivat hotellin uudistamiseen ja markkinointiin kymmeniä miljoonia markkoja. Vuosituhannen vaihtumisen jälkeen hotellin huonevalikoimasta löytyi myös Superior- ja Deluxe-luokan huoneita.

2000-luvun kansainvälinen Pohjanhovi

Hotelli Pohjanhovin huone 2000-luvun alussa
Hotelli Pohjanhovin huone 2000-luvun alussa

2000-luku on ollut Rovaniemellä kansainvälisen kasvun aikaa. Vuonna 2014 uutisoitiin, että joulukauden tilauslentoja saadaan Lapin ja Kuusamon kentille yhteensä 360 kappaletta. Suurin osa lennoista tulee Iso-Britanniasta. Alkuvuodesta 2015 Pohjanhovissa syötiin kosheria, kun hotelliin saapui helmi-maaliskuussa 9 charterlennollista israelilaisturisteja  - eli yhteensä yli 1500 henkilöä. Suurien asiakasvirtojen palvelemiseksi Rovaniemen Cumulus-hotellin toiminnot yhdistettiin hotelli Pohjanhoviin. Sesonkihotellina palvelevan Cumuluksen nimeksi valittiin historian havinaa huokuva Hotelli Rantasipi Polar. Hotellien kokonaiskapasiteetti on 276 huonetta.

Vuosi 2016 oli Hotelli Rantasipi Pohjanhovissa juhlan vuosi. Hotelli on kokenut paljon ja selviytynyt monista haasteista. Lokakuussa 2016 vietettiin Hotelli Rantasipi Pohjanhovin 80-vuotisjuhlia. Esiintymässä oli valovoimainen Paula Koivuniemi. Kirjailija Jari Tervo kirjoitti hotellille juhlanovellin.

Hotelli Pohjanhovin Superior-huone
Hotellin Pohjanhovin Superior-huone

Hotelli Rantasipi Pohjanhovista on tähän päivään mennessä kasvanut Lapin suosikkihotelli. Hotellista löytyy 212 eritasoista ja -kokoista huonetta. Rantasipi Pohjanhovi on monipuolinen hotelli keskellä Rovaniemeä, aivan napapiirin tuntumassa. Hotelli sijaitsee upealla joenrantapaikalla lähellä Ounasvaaran laskettelurinteitä, Joulupukin SantaPark -satumaailmaa sekä tiedekeskus ja museo Arktikumia. Alue tarjoaa vierailleen monipuoliset seikkailu- ja harrastusmahdollisuudet vuoden ympäri. Talvisin voi laskettelun ja hiidon lisäksi osallistua mm. moottorikelkka-safarille tai koiravaljakkoretkille, kun taas kesäisin tarjolla on mm. jokivenesafareita, melontaa, patikkaretkiä ja kalastusta. Pohjanhovin ravintolat tarjoavat vierailleen parasta, mitä pohjoisen keittiö pitää sisällään, kuten tuoretta lohta, poroa, riistalintuja, sieniä, marjoja... Niistä valmistetaan ruokia, jotka ovat juhlaa sekä silmille että makuhermoille. 

Tammikuussa 2017 hotellista tuli Cumulus Resort Pohjanhovi Cumuluksen ja Rantasipin yhdistyessä uudeksi Cumulus City & Resort -ketjuksi. Pohjanhovia kehitetään elämyskeitaaksi sen ollessa yksi uuden ketjun resort-kohteiden pilottipaikoista. 

Pohjanhovin kehuttu henkilökunta toivottaa Sinut tervetulleeksi!

 

Hotelli Pohjanhovi iltavalaistuksessa

Lähteet

  • Olavi Virtamo: Legendaarinen Hotelli Pohjanhovi (Karisto Oy, Hämeenlinna 1997)
  • Ylen uutisarkisto
  • Kauppalehden uutisarkisto

Oheisella videolla hotellinjohtaja Päivi Olkkonen kertoo Pohjanhovin mielenkiintoisesta historiasta.